Slovo kaplana Martin

Slovo mladincev.

Dragi Martin!

Prišel je trenutek, ko se moramo posloviti. Vsi smo vedeli, da bo ta čas prišel, pa vendar nobeden ni želel razmišljati o temu dogodku €“ tvojem slovesu. Kmalu po tvojem prihodu v Idrijo, smo začeli s srečanjem v Stični, ki je bila pravi dogodek za spoznavanje drugih mladih kristjanov. Ker pa je čas hitro bežal, je bil tukaj že prvi november in kot vsako leto, smo mladinci pripravili molitev na pokopališču. Z letom pa je tekla tudi raznovrstna debata pri verouku. Lahko rečem, da smo si obogatili versko znanje in si zapomnili marsikatero zanimivost, saj so tvoji učni principi pripomogli, da so stvari, ki so v svetu vir prepira in vojn, nam postale bolj jasne in razumljive. V našo sredino so prihajali različni ljudje €“ do dobra smo spoznali patra Andraža Arka, ki nam je pokazal, kako naj gledamo na film, misijonarke, ki so odšle v Brazilijo pomagat ljudem ter nam na svojevrsten način predstavile stisko sveta, ter še mnogo drugih zanimivih osebnosti. Poleg igranja taroka in drugih družabnih iger, pa smo si ogledali tudi marsikateri film €“ nekateri so nam nagnali strah v kosti, ob drugih pa smo se do solz nasmejali. Tekom leta smo se v okviru dekanijskih srečanj srečevali tudi z mladinci iz drugih mladinskih skupin v dekaniji in smo prirejali dekanijska srečanja. Lani smo veliko časa namenili jaslicam, ki so stale v župnijski cerkvi €“ le koliko truda in energije je bilo vloženega v lučke na nebu, pa v odkrivanje vzroka za poplavo med božično mašo in še bi lahko naštevali. Sedaj bo prišel tudi zate oddih - privoščil si boš tisto, kar ti je najbolj všeč. Pa vendar ne boš sam okušal vonja počitnic, saj boš s seboj vzel tudi nekatere izmed nas, ki so se odločili oditi s teboj na sever Francije. Sedaj pa tisto najtežje. Slovo. Zakaj mora biti vedno tako težko? Odhajaš iz naše župnije v Ilirsko Bistrico €“ uživaj ta čas, saj bo še prehitro minil. Martin, še enkrat hvala za vse: za smeh, za veselje, za klepet, za duhovno vodstvo €“ te stvari nam bodo vedno ostale v spominu. Bog ti poplačaj za vse dobro, kar si naredil za nas.

Tvoji idr'ski mladinci

Slovo župljanov.

Pojdi, kamor te pošiljam je misel, ki ji sledite duhovniki v poletnih mesecih, ko prevzemate nova službena mesta in pastoralne zadolžitve. Teh pa ni malo, kajti vedno bolj resnična postaja Jezusova beseda: "Žetev je velika, delavcev pa malo", pa čeprav izrečena že pred 2000 leti. Premalokrat se zavedamo, da mladi potrebujejo pogum in podporo, kadar jih Bog kliče v svojo službo, kadar se odločajo hoditi za njim. Duhovništvo je božja milost, je Jezusova zasluga. Martin, ti si se odzval Jezusovemu klicu in prva tri leta službovanja so za tabo. Danes bi najbrž težko odgovoril, kakšni so občutki, ker še ne moreš primerjati. Upamo samo, da nas boš ohranil v lepem spominu, kljub morebitnim nesoglasjem. Zavedati se namreč moramo, da smo samo ljudje in to ljudje z napakami. In, če nas ima Jezus rad tudi, kadar nismo taki, kot bi morali biti, se moramo tudi med seboj imeti radi z vsemi napakami in moliti drug za drugega. Mi bomo še naprej molili tudi zate in se te z veseljem spominjali. Naše vodilo naj ostane DOBRO NAM JE TUKAJ BITI saj nam je z vami €“ našimi duhovnimi pastirji res dobro tukaj biti. Na nas pa je, da drug drugega dopolnjujemo v veri, upanju in ljubezni, kot je nekoč rekel Iški duhovnik: V iskro bomo skupaj dihali in ne pljuvali; tako, da ne bo samo žarela, ne bo ugasnila, ampak se bo razplamtela in stalno gorela.

Kot se nit prepleta in čipke spleta, tako naj se prepletajo spomini, kadar ti bo oko zapelo na čipko, ki ti jo poklanjamo ob slovesu. Prav zate jo je naredila pridna klekljarica, ki ni pozabila, da ti je bila všeč, ko si žegnal njihov dom. Kdo ve, morda pa to ni slovo, morda je slovo začasno, morda se boš z veseljem vračal med nas, ali pa €Ś nekoč tudi ti vrnil v Idrijo kot župnik? Naj se zgodi Božja volja! Mi ti želimo uspešno službovanje, ne glede, kje boš opravljal svoje pastirsko poslanstvo.

Župljani župnije Idrija