Avtor: zuidrija Objavljeno: 29. 05. 2012

Obvestila

Bog v vsakdanjosti

Tako banalno se začne pot učencev za Jezusom, jih pač zanima, kdo to je. Jezus je vznemirjal, to je res, a ne zaradi svoje posebnosti, ampak zaradi svoje navadnosti, ni bil to plemič, ni bil prikazen z neba, navadni nekdo iz vsakdana je bil to, kot bi lahko bil kdorkoli. Vendar je bilo treba, da so to ugotovili, si vzeti čas in pustiti, da jim je spregovoril. In so tvegali, da se bodo vrnili razočarani, da bo to povsem stran vržen čas. Kot je z vsako »navadno« stvarjo: da je pravzaprav »nekaj posebnega«, odkrijemo šele tedaj, ko si zanjo vzamemo čas …

Da bi nas danes navadnost nekega človeka (ali Boga, kot so presenetljivo odkrili učenci) sploh še zanimala, nimamo časa. Preveč je »posebnih« stvari, ki nam jemljejo pozornost, sporočil, novic, reklam, vse okrog nas kar tekmuje, da bi pritegnilo našo pozornost. Hitro skeniranje vseh teh brezštevilnih informacij in dogodkov, ki butajo v nas, je zato postalo že kar neizogibno, z njim pa nam je postala domača tudi površnost, ki pa seveda ne zajema samo informacij, ampak kar vse, s čimer se soočamo, neizbežno tudi odnose, ki jih živimo. Tako ne znamo prepoznati pomembnega in manj pomembnega, bistvenega in nebistvenega, to je vendar ob množici dražljajev utrujajoče početje, in tako kmalu pridemo do brezbrižnosti, ki je najhujša oblika zla.

Težava pa je v tem, da se prav v navadnostih, v rečeh, ki so na prvi pogled »nič posebnega«, da se prav v njih skriva Bog, v tistih malih nišah vsakdanjosti, ki jih zaradi svoje »nenujnosti« zlahka prezremo. Tudi zakoni se ne uničijo na velikih aferah, ampak na drobnih, navidez nepomembnih malenkostih, ko smo spregledali žalost na obrazu, ko smo začeli človeka dojemati kot samoumevnega, ko je bilo preveč drugih, nujnejših stvari za urediti, ko smo namesto utrudljivega pogovora o zamujanju na večerjo raje vzeli telefon. Tako razpadejo odnosi, zakoni, prijateljstva, ko nas malenkosti ne zanimajo več.

Smo ga danes videli iti mimo?

Vaš župnik Marko

 

 


 

Urnik nedeljskih sv. maš:

  • župnijska sv. maša ob 9.00

  • večerna sv. maša ob  19.00

 

Med tednom

  • večerna ob 19h.

  • večerna maša je načelno vsak dan,
    razen če ni v oznanilih drugače zapisano

 


 

Oznanila

 

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE :  Do ukinitve strogih ukrepov skupnega čiščenja cerkve ne bo.

 

PRENOS

 

K prenosu maše na YouTube kanalu Marka Rijavca vabljeni v petek ob 18.00 in v nedeljo ob 9.00.

 

SVETE MAŠE
Vabljeni, da se prijavite k svetim mašam, ne bojte se priti k Jezusu, ki nas hrani s kruhom, Božjo besedo in skupnostjo. Maša v nedeljo bo kot običajno samo po spletu.

Za udeležbo pri maši se prijavite po telefonu ali e-pošti, dobite nas med 8.30-9.30 in 18.00-18.45, morda tudi vmes.

 

OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV

Od 18.1. do 25.1. poteka molitveni teden za edinost kristjanov.

NEDELJA SVETEGA PISMA

24.1. obhajamo Nedeljo Božje besede, tokrat že drugič na ravni vesoljne Cerkve. Geslo letošnjega obhajanja je »Tedaj so se jima odprle oči« (Lk 24,31a). Vsi smo pred izzivom, da tudi v teh izrednih razmerah s pomočjo Božje besede prepoznavamo Vstalega, ki spremlja svojo Cerkev. Nedeljo bomo obeležili tudi pri naši maši.

Vabljeni tudi k spremljanju Svetopisemskega maratona, ki se bo odvijal od 23.-29.1. Zaradi epidemije se bodo branje Svetega pisma in spremljevalni dogodki odvijali preko spleta https://www.svetopisemskimaraton.si/.

 

 


 

Naši rajni:   

V TEH DNEH MOLIMO ZA VSE NAŠE POKOJNE!

Molimo za njihov mir in za tolažbo njihovim družinam.

Gospod, daj jim večni pokoj in večna luč naj jim sveti.
Vsem našim rajnim:  Naj počivajo v miru.  Amen.

 


 

GORE

·        Nedeljska sv. maša je redno ob 8.30.

 

   

 

VOJSKO

·        Nedeljska sv. maša je redno ob 10.30.