Avtor: zuidrija Objavljeno: 29. 05. 2012

Obvestila

Svetniki in zaupanje

Letošnji oratorij z naslovom »Zaupam, zato si upam!« me spodbuja, da razmišljam o tej notranji drži človeka do Boga. Zaupanje v biblični misli pomeni neko notranjo »trdnost« ali »temelj«, na katerega se v življenju oprem. Kraljica Estera se je v svoji življenjski stiski zanesla na Boga in v tem zaupanju se je bila pripravljena odpovedati vsemu, tudi svojemu življenju.

Pogosto se zdi, da družba ne ceni plemenitih drž, toda celo poganski kralj Asuer je spričo Esterine srčnosti ostal ganjen. Podobno je Pilat umolknil pred Jezusom in se spraševal o resnici, pa tudi ostali ljudje so z začudenjem tolikokrat zrli pogum svetnikov ter strmeli nad njihovimi besedami in dejanji. Zaupanje v Boga poraja vprašanja v vseh nas, tisto pa, kar ljudi prevzame, je predvsem notranja svoboda in veselje človeka, ki resnično zaupa v Boga.

Pred nami sta vsaj dva praznika, ko se bomo spominjali svetnikov, ki so verjeli Jezusu, njegovemu oznanilu in so zaradi njega popolnoma spremenili svoje življenje. Sveta Marija Magdalena, ki se je bomo na Gorah spominjali 22. julija, je doživela moč Gospodovega odpuščanja, ki je v njeno življenje prineslo odrešenje. Sveti Jakob starejši, ki se ga bomo na Vojskem spominjali 25. julija, pa je bil tako prevzet od Jezusovega klica, da je skupaj z bratom Janezom takoj popustil ribiške mreže, svojo gotovo službo, in odšel na neznano pot skupaj z Jezusom.

Svetniki nas tako učijo, da šele tedaj, ko se odpovemo svojim pogosto plitkim gotovostim, doživimo odrešujočo moč Božjega delovanja v našem življenju.

 

Vaš vikar Alan

 

 


 

Urnik nedeljskih sv. maš:

 

-  župnijska sv. maša ob 9.00

-  večerna sv. maša ob  20.00

 


 

Oznanila

 

OBVESTILA

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE18.7.: Ulica zmage, Za gradom; 25.7.: Kajuhova, Kobalova.

ZAUPAM, ZATO SI UPAM!

Oratorij 2020

Letos je v naši župniji uspešno potekal drugi oratorij, na katerem se je kljub vsem ukrepom in strahom pred aktualno epidemijo zbralo lepo število otrok. Skozi teden smo sledili svetopisemski zgodbi o sveti Esteri in tako skozi dni spoznavali, kaj pomenijo lepota, odgovornost, post, zaupanje in hvaležnost.

Vsak oratorijski dan je bil poln dogodivščin in novih spoznanj. Ko smo se zjutraj zbrali, smo skupaj ob petju oratorijske himne dvignili zastavo ter odšli v cerkev, kjer je sledila molitev ter dramski prikaz zgodbe za tisti dan. Po zanimivi zgodbi je sledila še kratka, a jedrnata kateheza, nato pa smo v skupinah odšli na malico ter se nato lotili dela. Starejše štiri skupine so odšle v Mejco na veliko igro, mlajše skupine pa so ostale pred župniščem na delavnicah. Okrog poldneva je sledilo vedno okusno kosilo, nato pa so mlajše skupine odšle še na veliko igro, starejši pa so ostali na delavnicah. Ko smo z delavnicami in veliko igro končali, smo se spet zbrali na popoldanski malici, ki ji je sledila kratka molitev v cerkvi ter spust zastave, nato pa smo se razšli polni pričakovanj za naslednji dan.

Oratorij nam je torej kar švignil skozi prste, saj smo ob zabavnih dogodivščinah hitro pozabili, da nas je pred vrati čakal že zadnji dan, kjer smo se v zaključni sveti maši skupaj zahvalili za lepo preživet teden, nato pa smo se razšli polni spominov na vse skupne dogodke ki smo jih doživeli.

Za res lepo preživet teden bi se rad najprej zahvalil vsem animatorjem, ki so si vzeli čas skozi cel teden za oratorij in kljub zaostritvam ukrepov niso obupali ter župniku Marku, ki nam ga je dovolil izpeljati ter poskrbel za našo duhovno pripravljenost. Za okusne malice se zahvaljujemo vsem, ki ste jih velikodušno pripravili ter tako poskrbeli za to, da otroci niso bili nikdar lačni. Nazadnje, a najlepše pa se zahvaljujemo vsem vam, ki ste molili za to, da smo oratorij izpeljali uspešno, v lepem vremenu ter zdravi.

                                                                                                                                                            Animator Jure

SKAVTSKI TABOR

Med 15. in 19.7. se skavti odpravljamo na naš prvi tabor v Idrijske Krnice. Priporočamo se za molitev, da bo skavtska setev na Idrijskem v prihodnje spet obilna.

MAGDALENSKA IN JAKOBOVA NEDELJA

Zaradi vnovične zaostritve razmer na področju zdravstva bosta naši praznovanji Magdalenske in Jakobove nedelje drugačni, kot smo sprva nameravali. Prosimo za razumevanje. Zaradi razmer poskusimo maše praznovati zunaj. Za to prosim, da se organizirate za postavitev klopi in pripravo primernega zunanjega prostora.

Magdalenska nedelja bo na Gorah 19. julija. Praznovanja z druženjem na predvečer žal ne bo, bo pa slovesna maša v nedeljo ob 9.00, torej pol ure kasneje kot navadno (maša ta dan na Vojskem bo tudi pol ure kasneje, ob 11.00). Pri maši bo ofer, zakuska po njej pa tudi odpade. Praznovanje vseeno zaključimo v sredo, 22.7., torej na sam god sv. Marije Magdalene, z mašo ob 19.00.

Jakobova nedelja bo na Vojskem 26. julija. Na predvečer praznika, v soboto, 25.7. ki je tudi god sv. Jakoba, vabljeni k maši ob 19.00. Na praznično nedeljo bo maša kot ponavadi popoldne ob 15.00. Po njej zakuske ne bo.

Razmere vabijo, da se našim zavetnikom posebej priporočimo. Vseeno ste vsi povabljeni, da poromamo na Gore in na Vojsko prosit blagoslova zase, za svoje domače in za našo skupno župnijo!

*** 

NAPOVEDUJEMO IN PRIČAKUJEMO

Oratorij 6.-10.7.2020

BIRMA. Na škofiji so potrdili datum birme za naslednje leto. Ta bo v nedeljo, 4.10.2020. Z nami bo g. škof Jurij Bizjak.

 

 

 

Naši rajni:   

 

Molimo za njihov mir in za tolažbo njihovim družinam.

Gospod, daj jim večni pokoj in večna luč naj jim sveti.
Vsem našim rajnim:  Naj počivajo v miru.  Amen.

 


 

GORE

·        Nedeljska sv. maša je redno ob 8.30.

 

   

 

VOJSKO

·        Nedeljska sv. maša je redno ob 10.30.