Novice od tu in tam

Prepoved konfliktov interesov po slovensko

Kje je doma slovenščina?

Amazing Grace – res neverjetno, osupljivo

Zakaj smo tako nezadovoljni?

Naučena nemoč

 

 

Poslanica svetega očeta Frančiška za post 2021

 

Razlaga Božje besede

 

Papežev molitveni namen za marec 2021: Zakrament sprave

V mesecu marcu molimo po papeževem molitvenem namenu, da bomo s prenovljeno globino živeli zakrament sprave in da bomo okušali brezmejno Božje usmiljenje.
Ko se grem spovedat, je to zato, da ozdravim, da poskrbim za dušo, da pridem vem z vedno večjim duhovnim zdravjem, da preidem iz bede v usmiljenje. V središču spovedi niso grehi, ki se jih izpovemo, ampak božanska ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo. V središču spovedi je Jezus, ki nas čaka, posluša in odpušča. Zapomnite si, da smo v Božjem srcu mi pred našimi napakami.

Molimo, da bomo s prenovljeno globino živeli zakrament sprave, da bomo okušali brezmejno Božje usmiljenje. Prosimo tudi, da bo Bog dal svoji Cerkvi usmiljenih duhovnikov in ne mučiteljev.

 


 

Beseda za srce

Vončatov portal

Branko Cetnik Blog

Brat Jaro

Rad bi povedal

 


 

 

Slovenska filmska serija o desetih Božjih zapovedih Dekalog: uvodni video

Filmska serija o desetih Božjih zapovedih je vpogled v njihovo ozadje ter neverjetno brezčasno aktualnost. Ne bomo jih naučeno naštevali – dopustili bomo, da nas izzivajo in skupaj razmišljali, kaj vse nosijo v svojem sporočilu. Verjamemo, da bo nova serija s svojim sporočilom in večplastno zgodbo dober navdih tako za vsakdan kot tudi za različne pastoralne dejavnosti, zlasti pri delu z mladimi in odraslimi. Prvi del serije izide 17. marca na portalu Pridi in poglej, do takrat pa naj nas nagovarja napovednik, ki si ga lahko ogledate na povezavi.

Več na...

Kateheza o molitvi in Trojici

Na naši poti katehez o molitvi, bi danes in naslednji teden radi videli, kako nas milost Jezusa Kristusa na stežaj odpira za Trojico – Očeta, Sina in Duha, za neizmerno morje Boga, ki je Ljubezen. Jezus nam je odprl nebesa in nas usmeril v odnos z Bogom. On je to storil: odprl nam je ta odnos s Troedinim Bogom, Očetom, Sinom in Svetim Duhom. V Boga, ki ljubi človeka, ne bi nikoli imeli poguma verovati – Kako to, da Bog ljubi mene? – če ne bi spoznali Jezusa.

Več na...
 

3. postna nedelja: Bog da Mojzesu zapovedi 

Dejansko so zapovedi, če jih globlje pogledamo, sredstvo, ki nam ga je Gospod podaril, da bi obranil našo svobodo, bodisi od notranjih pogojenosti, kot so strasti, kakor od zunanjega nasilja zlobnežev. ‘Ne-ji’ zapovedi so po drugi strani ‘da-ji’ za pristno rast svobode. Potrebno je poudariti še drugo razsežnost Dekaloga. S postavo, ki jo je Gospod dal po Mojzesu Izraelu, želi namreč z njim skleniti zavezo. 

Več na...

 

Molitveni namen: zakrament sprave  

V mesecu marcu molimo po papeževem molitvenem namenu, da bomo s prenovljeno globino živeli zakrament sprave in da bomo okušali brezmejno Božje usmiljenje. "Ko se grem spovedat, je to zato, da ozdravim, da poskrbim za dušo, da pridem vem z vedno večjim duhovnim zdravjem, da preidem iz bede v usmiljenje. V središču spovedi niso grehi, ki se jih izpovemo, ampak božanska ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo. V središču spovedi je Jezus, ki nas čaka, posluša in odpušča."

Več na ...
 

Seja ŽPS za marec: Zakrament pokore  

V letošnjem pastoralnem letu na sejah ŽPS razmišljamo o zakramentih Cerkve. Sedmo poglavje priročnika Vrata k Bogu nam predstavlja zakrament pokore. Zakrament pokore in sprave imenujemo zakrament spreobrnjenja, zakrament pokore, zakrament spovedi, zakrament odpuščanja in zakrament sprave. Kristusova ljubezen se kaže v tem, da išče izgubljene in ozdravlja bolne.

 
Več na...
 

Papež v intervjuju o krepostih  

»Nekateri menijo, da je preudarnost čista krepost, neokužena. Kakor da bi šlo za nekakšno sterilizirano okolje. Vendar pa je preudarnost krepost vladanja. Kdor vlada brez preudarnosti, ne vlada dobro in dela slabe stvari, sprejema hudobne odločitve, ki vedno uničujejo ljudstvo. Preudarnost pri vodenju ni vedno ravnovesje. Včasih mora biti preudarnost neuravnovešena, da bi se mogle sprejeti odločitve, ki bi prinesle spremembo.

Več na...
 

Papežev obisk Iraka: začeti pri Abrahamu 

Frančišek se odpravlja na najtežje in najpomembnejše potovanje svojega pontifikata: bližina kristjanom, podpora pri obnovi države, uničene zaradi vojne in terorizma, iztegnjena roka bratom muslimanom. Uresničujejo se sanje Janeza Pavla II. Iraški kristjani papeža pričakujejo že 22 let. Janez Pavel II. je načrtoval romanje v Ur. Želel je začeti pri Abrahamu, ki ga priznavajo judje, kristjani in muslimani. 

Več na...

 

Krvavi pot -trpljenje mučencev Cerkve

Kličem te, Gospod, hitro mi pomagaj. Tako moremo reči vsi. Ne pravim tega jaz, to govori ves Kristus v pomenu skrivnostnega telesa. Je pa to govoril tudi kot človeška oseba. Ko je živel na zemlji, je Kristus molil kot človeška oseba, molil je k Očetu kot oseba s telesom, in to tako, da je celo potil krvavi pot. Takole beremo v evangeliju: Molil je še bolj goreče in njegov pot je postal kakor kaplje krvi. Kaj pomeni ta kri iz njegovega telesa drugega kot trpljenje mučencev celotne Cerkve?

Več na ...
 

Teološki simpozij: Vloga očetov, moških

Teološki simpozij z naslovom Vloga očetov in moških v družinah ter njihova duhovnost v luči sv. Jožefa, ki ga organizira Teološka fakulteta, ponuja teološko poglobitev v letu svetega Jožefa, ki ga je papež Frančišek razglasil z apostolskim pismom Z Očetovim srcem, 8. decembra 2020, na praznik Brezmadežne. Teološki simpozij bo potekal po ZOOM-u v sredo, 10. marca 2021, ob 10.00. 

Več na...