Avtor: zuidrija Objavljeno: 10. 02. 2013

Velika noč

VELIKA NOČ

 

Velika noč je največji krščanski praznik

 

Velika noč - nedelja

  • Ta dan se spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.
  • Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar.
  • Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje.

Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih.

  • Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost.
  • Dva učenca na poti v Emavs sta ga npr. prepoznala po lomljenju kruha (prim. Lk 24, 13–35).

Po starodavni slovenski navadi so po župnijah vstajenjske procesije z Najsvetejšim.

Na velikonočno nedeljo naj bi se oblekli v nova oblačila. Če pri hiši ni denarja, naj bodo nove vsaj nogavice. Od tod tudi izvira navada, da se pri obisku svete maše v nedeljo, oblečemo v nanovejša (najboljša) oblačila.

 

Velika noč - Velikonočni ponedeljek

Na velikonočni ponedeljek želimo utrditi našo vero v vstalega Jezusa tudi na ta način, da veselo novico o vstajenju podelimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo.

 Pošljite velikonočno voščilnico

Velika noč - datum

Velika noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni.
Datum Velike noči je po letnih v spodnji tabeli

2006 - 16. april

2021 - 4. april

2036 - 13. april

2007 - 8. april

2022 - 17. april

2037 - 5. april

2008 - 23. marec

2023 - 9. april

2038 - 25. april

2009 - 12. april

2024 - 31. marec

2039 - 10. april

2010 - 4. april

2025 - 20. april

2040 - 1. april

2011 - 24. april

2026 - 4. april

2041 - 21. april

2012 - 8. april

2027 - 28. marec

2042 - 6. april

2013 - 31. marec

2028 - 16. april

2043 - 29. marec

2014 - 20. april

2029 - 1. april

2044 - 17. april

2015 - 5. april

2030 - 21. april

2045 - 9. april

2016 - 27. marec

2031 - 13. april

2046 - 25. marec

2017 - 16. april

2032 - 28. marec

2047 - 14. april

2018 - 1. april

2033 - 17. april

2048 - 5. april

2019 - 21. april

2034 - 9. april

2049 - 18. april

2020 - 12. april

2035 - 25. marec

2050 - 10. april

 

Velika noč - jedi

Poleg tradicionalnih in vsem nam poznanih jedi na Veliko noč; šunke, pirhov, hrena in potice, so tudi druge jedi, ki pridejo v poštev za velikonočno slavje.Tudi te so postale že tradicionalne.

  • Najstarejša slovenska velikonočna jed je aleluja (drugi recept za alelujo). Ta velikonočna jed je tudi spomin na veliko lakoto, ki je vladala na Kranjskem 1529.

Še nekaj tradicionalnih velikonočnih jedi:

 

 

Velika noč - ostala dejstva

Velika noč je največji krščanski praznik, tudi zaradi dejstva, da je Jezus Kristus premagal smrt in vstal od mrtvih. Tega dejstva ne morejo zanikati niti novodobni pogani in ostali, ki mislijo, da bodo uslišani, če bodo veliko blebetali, saj se tudi oni veselijo velikonočnih dobrot.

Ti namreč jemljejo krščanstvo kot nekaj eksotičnega in "zastarelega". Ne zavedajo pa se, da so v istih zmotah, kot že tisoč in tisočletne generacije pred njimi. Dobili bodo svoje plačilo.

  • Pomembno za kmetovalce. Na veliki petek, soboto in nedeljo; ne sejte ničesar in ne obdelujte, kajti zemlja vam ne bo obrodila!

V teh tako imenovanih "razsvetljenih časih", "razsvetljeni" ljudje pravijo, da so nekdaj kmeti verjeli v to. Pa naj sami preizkusijo! Tisti pa, ki se ukvarjajo z vrhunskim pridelovanjem kvalitetne prehrane, to dobro vedo.

Ti kristjan pa se spomni, da se je Bog, Stvarnik nebes in zemlje, vseh vidnih in nevidnih stvari, v svoji neskončni Ljubezni do človeka, ponižal in se po Svetem duhu utelesil v Devici Mariji in postal človek, da bi z zmago nad smrtjo človeka, omogočil ubogemu človeštvu vrnitev v večno domovino.

Le Jezus Kristus, popolnoma predan in do smrti pokoren svojemu Očetu je premagal smrt! On je tisti, ki odrešuje grehe sveta!

Nobeden ne pride mimo Jezusa Kristusa v nebeško kraljestvo! Zato naj bo Velika noč tudi praznik tvojega srca in duše!

 

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ker ta dan praznujemo največji čudež in temelj naše vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Letos bomo veliko noč obhajali 31. marca.[1]

Na začetku je bilo velikonočno izkustvo izkustvo srečanja: razkropljenim in prestrašenim učencem velikega petka se prikaže Jezus kot živ (prim. Apd 1,3). Grob, kraj smrti, z vstajenjem postane kraj upanja; ni več prostor, okrog katerega bi se zbirali, ampak kraj, na katerem se vse šele začenja.[2] Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Odrešenje odpira možnost za uresničitev posameznikove osebne svobode, s pomočjo katere lahko človek v polnosti živi prejete talente ter dokazuje, da je življenje z Bogom močnejše od smrti.

Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih,[3] ki bo pomenila osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Jezusova obuditev od mrtvih opredeli zgodovino sveta kot poslednjo zgodovino, ki skriva v sebi pričakovanje novega stvarstva. Kristus vstane in zavzame dejaven odnos do svoje zgodovine in zgodovine tistih, za katere se je daroval v smrt. Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni.[4]

Kristjani verujemo v Jezusovo vstajenje zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost.[5] Dva učenca na poti v Emavs sta ga prepoznala po lomljenju kruha (prim. Lk 24,13–35).

Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Čeprav k razumevanju verske resnice pripomorejo številni materialni dokazi, je vera v Kristusovo vstajenje sad vzgoje in osebne duhovne poti. Po starodavni slovenski navadi po župnijah potekajo vstajenjske procesije z Najsvetejšim v različnih oblikah v jutranjih urah.


Aleluja

Velika noč je praznik veselja in upanja. Veselje kristjani izražamo z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni: slavite Jahveja, to je Boga. Alelujo pojemo pred evangelijem, ki je veselo oznanilo. Aleluja je star bogoslužni vzklik v čast in hvalo Jahveju, ki se pogosto nahaja na začetku in na koncu psalmov.

Veselje ob veliki noči je težko izraziti z eno samo besedo, zato se beseda aleluja večkrat ponavlja kot refren. Pred največjim Jezusovim čudežem, vstajenjem od mrtvih, človeške besede ne zadoščajo. Petje aleluje je podobno vriskanju planinca v gorah, ki se na tak način veseli čudovitega sončnega vzhoda. Občutij srca ne izpove z besedami, ampak jih izrazi z vriskanjem. Podobno se zgodi kristjanu: ob pogledu na Sonce – Jezusa Kristusa, ki je vzšlo nad temo velikega petka, ne najde pravih besed. Ostane mu samo jecljajoča, začudena, vesela aleluja.

Staro ime za veliko noč je pasha, ki pomeni prehod v Božje mesto, na čigar ulicah se poje aleluja (prim. Tob 13,18). Pride ura, ko bo tudi v temine našega življenja posijalo neminljivo sonce in bomo peli večno alelujo.


Velikonočni ponedeljek

Na velikonočni ponedeljek želimo kristjani utrditi našo vero v vstalega Jezusa tako, da veselo novico o vstajenju delimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo. Kakor sta učenca na poti v mesto Emavs razpravljala o Kristusovem vstajenju in ga prepoznala po lomljenju kruha, tako smo kristjani povabljeni, da živimo veliko noč v vsakdanjem življenju s spominjanjem na zmago življenja. Tradicionalno so obiski in voščila na ta dan dobra priložnost za oseben stik in sporočilo upanja.


Kardinal Bergoglio pred odhodom na konklave posnel velikonočno voščilo

Bodimo kanali, po katerih bo mogel Bog namakati zemljo

Velikonočno voščilo nadškofa Antona Stresa 2013

Velikonočno voščilo slovenskih škofov 2013

Nadškof Stres: Velika noč je dan novega stvarjenja

Škofje Štumpf, Glavan, Bizjak in Lipovšek o skrivnosti Kristusovega vstajenja