Preskoči na vsebino


Vseslovensko srečanje Slovenskega bibličnega gibanja (SBG)

Včeraj, v soboto 9.11. smo se zbrali v Celju pri Svetem Jožefu na vseslovenskem srečanju bibličnega gibanja, ki je bilo združeno s seminarjem za biblične animatorje, oz. za vse udeležence bibličnih skupin.

Letos Slovensko biblično gibanje praznuje 20 letnico delovanja. Lahko rečemo, da se je rodilo na vseslovenskem srečanju svetopisemskih skupin na Sveti gori pri Gorici 9. oktobra leta 1993. Že 26. oktobra je ustanovitev potrdila Slovenska škofovska konferenca in naslednje leto aprila postane polnopravni član svetovne Katoliške biblične federacije.

Na pobudo biblicistov so slovenski škofje razglasili »Nedeljo Svetega pisma« in določili, da bo to zadnja nedelja v januarju. Prvič smo nedeljo obhajali v januarju 1990.

Nedelja Svetega pisma je zahvala Bogu za dano BB, zato je praznik vseh, ki bogato ponujajo BB. Tako tudi nedelja Svetega pisma pomaga, da ne bi ostajali brezbrižni, da bi tudi naše srce zagorelo, da bi prepoznavali Jezusa in globoko zajeli iz odprtih zakladov Svetega pisma!

 

Kot se spodobi smo srečanje začeli z molitvijo in sicer s Ps 42.

Sledilo je kratko predavanje predsednice gibanja s. Snežne Večko, na temo o tempeljskem vrelcu (Ezk 47), saj smo vsi potrebni te žive vode, ki izvira izpod templja in na svoji poti oživlja ter nam daje hrano življenja. Dopolnitev tega odlomka se zgodi na križu ( Jn 19), ko je eden izmed vojakov s sulico prebodel Jezusovo stran in sta pritekli kri in voda. Ta reka je Jezusova milost, ki napaja vsa mrtva napajališča naše družbe in te reke žive vode lahko tečejo iz vsakega, ki jo sprejme.

 

Sledile so delavnice v treh sklopih, kjer so nam izkušeni voditelji prikazali različne pristope branja in razumevanja izbranih odlomkov SP:

S. Snežna Večko:

  • Jezus ozdravi slepega Bartimaja (Mr 10,46-52)
  • Skrite moči mojega značaja (Juditina knjiga)
  • Kako se je Eva tako zlahka dala zapeljati kači (1Mz 3)

Ga. Jana Podjavoršek:

  • Bodite pogumni! (Mr 6,45-52)
  • Ne morete služiti Bogu in mamonu (Lk 16,9-15) 
  • Kdor stopi skozme, bo rešen (Jn 10,1-21)

G. Boštjan Hari:

  • Jezusovo srečanje s človeško stisko / bolečino; Kako se nam Bog približuje v Jezusu, da bi se nas dotaknil, kjer smo tega potrebni, da bi nam odpustil, nas ozdravil, oživil, dvignil  ... ; Jezus, ki se sklanja k slehernemu človeku (Lk 4; Iz 61; Ps 106; Jn 5; Mt 9; Lk 19; Ps 51; Mt 11,28)

 

Srečanje smo zaključili z refleksijo in si podelili predloge, kako oživiti delovanje gibanja. Gibanje si že prizadeva, da bi bil možen dostop do Svetega pisma prav vsakemu človeku, saj moramo začutiti, da Božja beseda govori prav tebi, meni, nam vsem; prav tako bralcem beril, župnijskim pastoralnim svetom in drugim sodelavcem v župniji. Poiskati moramo nove pristope, da bi v vsaki še tako majhni župniji, zaživela biblična skupina. Že v juniju smo se na seminarju za voditelje bibličnih skupin pogovarjali tudi o tem, kakšna naj bo biblična skupina, kako se v njej dela, kaj se od nje pričakuje … Naše poslanstvo je animirati nadebudne laike, da se odločajo za poglabljanje in usposabljanje za biblične animatorje. Pastoralni načrt Pridi in poglej (PiP) ima v vidu pripravo gradiv za biblične skupine, »da jih bodo lahko uporabljali različni krogi vernikov in bodo omogočala vodenje skupine teološko povprečno izobraženemu voditelju.«

 

Vsakih pet let so potrebne volitve novih in potrditev starih članov UO gibanja, zato smo pred zaključno molitvijo predlagane nove in stare člane potrdili.

 

                                                                                                        Tatjana Rupnik, članica UO SBG

Lokacija:
Print Friendly and PDF