Preskoči na vsebino


Pirc Joško ob 45 letnici duhovništva

 

Slike


Sveti Jožef – delavec iz ljubezni

Sveti Jožef! Ti veš, da je bilo delo eden vsakdanjih izrazov ljubezni v življenju tvoje nazareške Družine. Svoji družini si zagotavljal življenjska sredstva s tem, da si opravljal poklic tesarja. Ta preprosta beseda označuje vsa leta tvojega življenja.

 Za Jezusa so bila to leta Njegovega skritega življenja, leta pokorščine: bil vama je pokoren. Ta Jezusova ''podreditev'', se pravi Jezusova pokorščina v nazareški hiši, se razume tudi kot udeležba pri tvojem delu. Tisti, ki so ga imenovali ''tesarjev sin'', se je učil v tvoji očetovski šoli.

Sveti Jožef! V redu odrešenja in svetosti je tvoja nazareška Družina zgled in vzor za vse človeške družine. To lahko rečemo tudi o Jezusovem delu ob tebi, nazareški tesar – Jožef Delavec. Človeško delo, posebno ročno, je namreč vključeno v skrivnost učlovečenja, hkrati s človeško naravo Božjega Sina; prav tako pa je bilo v Nazaretu tudi odrešeno na poseben način. Zaradi delavnice, kjer si izvrševal svoj poklic skupaj z Jezusom, si človeško delo približal skrivnosti odrešenja.

Ob tebi, sveti Jožef, ob tvoji in Marijini vzgoji, je Jezus človeško napredoval ''v modrosti in starosti in priljubljenosti'', in tu je imela krepost marljivosti pomemben delež: delo je namreč dobrina za človeka, ki spreminja naravo in dela človeka v določenem pomenu celo bolj človeka. Končno gre za posvetitev vsakdanjega življenja, za katero si mora vsak prizadevati, ustrezno svojemu položaju, in po vzoru, ki bi ga lahko vsi dosegli.

O sveti Jožef, ti si vzor ponižnih, ki jim krščanstvo postavlja visoke cilje; ti si dokaz, da niso potrebne velike reči, če hočemo postati dobri in pravi Kristusovi učenci: potrebne so samo navadne človeške, preproste, a resnične in prave kreposti.

Sveti Jožef! Prosim te, izprosi mi milost, da bom svoje delo opravljal združen z Jezusom, s teboj in z Marijo. Naj se zavedam, da je tudi moje delo odrešeno, da je vir posvečenja in počlovečenja, in da pred Bogom ni višjih in nižjih del. Pomagaj vsem kristjanom, da bomo zlasti vsakdanja, neopažena dela, opravljali marljivo in iz ljubezni ter v Božjo slavo! Posebno te prosim: … Molitev.

 


 

Sv. Jožef za može

 

V številnih knjigah, videih in umetniških delih Jožefovo svetost povzdigujejo v takšne višave, da postane vzvišena in nedostopna. Zlahka dobimo vtis, da Jožef ravnodušno kraljuje na svojem marmornatem podstavku visoko nad napetostmi našega vsakdanjega življenja.

Sveto pismo prikaže Jožefa kot krepkega, zelo delavnega moškega, ki je bil dejavno vpleten v vsakdanje življenje svoje družine in takratnega sveta. Če hočemo Jožefa ločiti od tega sveta, da bi ga lahko povzdignili nad svoje preizkušnje in skušnjave, mu delamo veliko škodo. Pa ne le njemu, ampak tudi sebi.

On nas lahko ogromno nauči o služenju, celostnosti in pristni moškosti. Mi pa se od njega lahko učimo le, če sprejmemo, da je tudi on – Jožef, del našega vsakdanjega življenja, ter objamemo kreposti, zaradi katerih je on veliko več kakor neki povprečen Jože. Če bomo storili tako, lahko tudi sami postanemo več kot povprečni Jožeti in doma, v cerkvi, na delovnem mestu in v svetu okrog Tudi mi lahko živimo njemu podobno življenje predvsem v služenju Jezusu. Nihče ni služil Jezusu tako kakor Jožef. Seveda kot moški, kot delavec, borec, pustolovec in soustvarjalec lepote.

Služil je tudi Mariji. Kot njen mož je zvesto delil svoje življenje z Devico Marijo, Božjo Materjo. Marijo pogosto upodabljajo stoječo na luni in s tem pokažejo, da odseva luč svojega Sina. Zmaga Marijinega srca in spreobrnjenje grešnikov sta neločljivo povezana tudi z Jožefom, ki je ves čas ob njej.

Ob sv. Jožefu moški ne postajamo mevže, ampak umirjeni bojevniki za Božje v vsakem izmed nas, možje po Božjem srcu.

Jožef je mož skrivnosti. Bil je tih, neznan in ga Sveto pismo težko in malo omenja. Vendar je bil izmed vseh mož izbran, da bi varoval Sveto družino ter skupaj z Marijo vzgojil Božjega Sina. Sina si ni lastil. Ni bil ošaben zaradi tega, ker mu je bil dan. Tudi naši sinovi in hčere so Božji dar in si jih ne smemo lastiti. Bil je mož, oče, obrtnik, varuh in bojevnik proti zlu.

Bil je krepak in močan, hkrati pa prijazen, ponižen (vesel sebe in drugih, kot Božjih sinov in hčera), nežen in vedno poslušen Bogu.

Z Jezusom sta vsak dan jedla za isto mizo. Naučil ga je tesarskega dela. Skupaj sta brala in se pogovarjala o Svetem pismu. Bil mu je bližji kot katerikoli drug moški. Potoval je z Jezusom, z njim se je smejal, jokal in delal.

Molčeči Jožef je drugi največji svetnik, takoj za Marijo. Našli ga bomo v tišini molitve in on bo naše srce, dušo in duha vodil k Jezusu, moškemu po Božji podobi. Čeprav je v Svetem pismu tiho, zelo veliko govori možem, ki mu hočejo prisluhniti, pa najsi so samski ali poročeni. Jožef nam glasno govori, kaj je treba za to, da si resničen moški.

 

Kdo ali kaj je resničen moški?


To je mož, za katerega je Bog na prvem mestu in dovoli, da oseben odnos z Bogom določa njegovo vsakdanje življenje v vseh razsežnostih in v vsem. Je moški, ki je v stiku z Bogom (moli), in to skozi ves dan, ne le nekaj sekund pred jedjo in tik pred spanjem ali pa še to ne. Sredi odtekanja ur dneva se nenehno zaveda Božje navzočnosti.

Je mož, ki živi krepost ponižnosti, prijaznosti, poštenosti in spoštovanja v vseh svojih odnosih. Ni priden fantek, s katerim lahko vsi pometajo.

Je moški, ki ceni in brani vsako človeško življenje – od nerojenega do najstarejšega, od psihološko-duhovno do telesno invalidnega, od razvojno zaostalega do umsko nadarjenega.

Jožef je tisti, ki nas uči, kako biti resnični moški.

​Več na: http://moskaduhovnost.si/sv-jozef-za-moze/​

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF