Preskoči na vsebino


Jaslice 2017

Vse do nedelje, 17. decembra, si v galeriji sv. Barbare na Mestnem trgu v Idriji  lahko ogledate tradicionalno razstavo jaslic, ki jo že sedmo leto zapovrstjo pripravlja Skupina za predstavitev sakralne kulturne dediščine pri Župniji Idrija in je ena najbolje obiskanih razstav v mestu Idrija.
Že vse od leta 2010 ta idrijska podzemna galerija v predbožičnem času oživi v bogastvu jaslic najrazličnejših materialov, videzov, velikosti, izdelanih posebej za razstavo ali del družinske zapuščine – vse pa prinašajo svetopisemsko božično sporočilo. Na tokratni razstavi je na ogled 50 kompletov jaslic, ki jih je prispevalo 28 avtorjev oziroma lastnikov, 14 domačino in 14 povabljenih od vsepovsod: z Vipavskega, Žirov, Šempasa, Ljubljane, celo iz krajev ob meji s Hrvaško. Anton Šegina iz Zagozdeca Stari Trg ob Kolpi letos predstavlja s fatimskimi jaslicami z značilno kronico na vrhu, posvečene 100-letnici prikazovanja Marije v Fatimi. 
Razstava odstira raznovrstnost materialov in tehnik, v katerih je upodobljen motiv Jezusovega rojstva. Na ogled so jaslice iz papirja, lesa, žgane in glazirane gline, čipk, kovine, med njimi pa je tudi jaslična postavitev, ki predstavlja celotno božično zgodbo v osmih podobah, od angelskega oznanjenja Mariji do rojstva Jezusa, ki so  jih izdelale žene iz krajev na Vipavskem - članice skupine ILO. Nande Rupnik član Skupine za predstavitev sakralne dediščine pri Župniji Idrija.

zapisala Metka Rupnik

Slike
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF