Kapela v psihiatrični bolnišnici Idrija

V sklopu prenovitvenih del bolnišnice je bila leta 1997 po načrtih arhitekta Gabriela Arka urejena tudi bolniška kapela. Oltarno sliko Marije z Jezuščkom, predloge in načrte za izdelavo vitraža, ki prikazuje svetopisemski prizor "govora na gori", oltarno mizo, tabernakelj in kropilnik je pripravil domači ustvarjalec Nande Rupnik, nabavo pa so s svojimi darovi omogočili bolniki, zaposleni v bolnišnici, župnija Idrija in drugi dobrotniki.

Kapela je izročena v varstvo Marije Pomočnice kristjanov,ki goduje 24.maja. Tako je Marija Pomagaj zavetnica vseh, ki se zatekajo v PBI tu delujejo ali so drugače z bolnišnico povezani. 29.oktobra 1997 je slovesnost blagoslovitve vodil generalni vikar koprske škofije g.Renato Podbersič.Prvo sv.mašo je 20.novembra daroval g.Ivan Blažič,idrijski župnik in dekan.Od 2.marca 1998 je v kapeli vsak ponedeljek ob 11.30 redna sv. maša, vsak večer ob 19.uri pa dobre žene iz soseske vodijo večerno pobožnost rožnega venca in litanij Matere Božje s petjem.

Kapela je neprekinjeno odprta in je postala duhovno zatočišče bolnikov, osebja, obiskovalcev ter sosedov; kraj miru, molitve, premišljevanja, prošnje in upanja.