Zlatomašnik msgr. dr. Jožko Pirc praznoval 50 let duhovništva 

Idrijski rojak, msgr. dr. Jožko Pirc, ki je leta 1972 v na novo zgrajeni župnijski cerkvi Sv. Jožefa Delavca obhajal novo mašo, se je v nedeljo, 10. julija, skupaj z družino in domačim župnijskim občestvom, zbranim ob istem oltarju kot takrat, Bogu zahvalil za zlatih 50 let duhovništva. 

Praznovanje zlatega jubileja se je pravzaprav pričelo mnogo prej – za celotno organizacijo, zunanjo podobo in potek slovesnosti je poskrbel Župnijski pastoralni svet ob pomoči številnih sodelavcev, sicer pa z molitvijo premnogih Bogu hvaležnih župljanov, ki se je na predvečer praznika prelila v skupno češčenje Najsvetejšega.

Na praznični dan so k obhajanju zlatomašne daritve vabile melodije zvonov izpod rok idrijskih pritrkovalcev, postavljen mlaj in bogato okrašena domača cerkev. Poleg jubilanta so somaševali župnik Marko Rijavec in idrijski duhovniki rojaki, Adolf Šavelj, Silvester Čibej ter Damijan Bajec. 

Uvodni pozdrav in dobrodošlico mu je v imenu Župnijskega pastoralnega sveta in celotne župnije izrekla župljanka Petra Vončina. Slovesnost so s sodelovanjem obogatili zlatomašnikovi sorodniki in predstavniki občestva, s petjem pa jo je olepšal župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom Elizabete Lampe.

V nagovoru se je zlatomašnik spominjal svoje odločitve za duhovništvo. Razmišljal je tako: »Odločil sem se za Boga, ne za duhovništvo. In ker sem se odločil Zanj, sem se tudi za duhovništvo. Iz znamenj v svojem življenju sem spoznal, da me On kliče.«

Svoje novomašno geslo: »Ko je našel dragoceni biser, je prodal vse in ga kupil (Mt 13, 46),« se je trudil izpolnjevati v prepletu duhovniške in profesorske službe. Poudaril je, da je bil vedno v prvi vrsti duhovnik. Biser, za katerega je bilo vredno prodati vse, kar je imel, pa predstavlja Boga.

Bogato življenjsko pot je gradil v številnih služenjih Cerkvi in Bogu tako doma kot v tujini. Služboval je v župnijah Knežak in Koper, vodil pastoralni urad v Kopru, bil vicerektor in rektor Papeškega slovenskega zavoda Slovenik v Rimu ter dolgoletni profesor na papeški univerzi Urbaniana v Rimu. Od leta 2016 je župnik župnije Bertoki.

Ob koncu slovesnosti sta se zlatomašniku v imenu celotne župnije zahvalila prijatelja Franci Jereb in Stanka Močnik in mu izročila darilo. Sledila je zahvalna pesem v čast Bogu za dar duhovništva.

Druženje župljanov se je nadaljevalo v župnijskem parku. Ob pogostitvi, za katero so ob pomoči idrijskih gospodinj poskrbeli v domači Župnijski Karitas, je bila priložnost za čestitke, besede zahvale in stisk roke zlatomašniku. Ob zaključku smo si bili enotni, da nam je uspelo udejanjiti živo Cerkev, to je skupnost, kjer je prav vsak nenadomestljiv in kjer z dogodki, kot je bil ta, utrjujemo poti do bližnjega in do Boga.

Msgr. dr. Jožko Pirc si je za zlatomašno geslo izbral besede: »Ti si moj Gospod, sreče zame ni brez tebe.« (Ps 16(15),2). Kot župnijsko občestvo mu želimo, naj bo Gospod tudi v prihodnje njegov neusahljiv izvir sreče.

besedilo pripravila Barbara Kuštrin


Ostali odmevi

Zvočni posnetek pogovora Metke Rupnik s Stanko Močnik na Primorskem valu, objavljen 8.7.2022

Video pogovor Damijana Bogataja z zlatomašnikom iz Studia Idrijske novice, objavljen 13.7.2022


Fotografije z dogodka

avtor fotografij: Mirko Mažgon