1. SPLETNA STRAN

1.1 AVTORSKO PRAVNA ZAŠČITA

Celotna vsebina spletnega mesta, ne glede na obliko, v kateri je izražena, vključno z vsemi elementi spletnega mesta je avtorskopravno zaščitena. Nosilec avtorskih pravic na objavljenih vsebinah je župnija oziroma oseba, za katero je to pri posamezni vsebini izrecno navedeno.

Vse avtorske pravice so pridržane njihovim nosilcem. Objave vsebin na spletnem mestu v nobenem primeru ni mogoče razlagati kot odpoved katerikoli avtorski pravici na vsebinah spletnega mesta.

Brez izrecnega vnaprejšnjega pisnega dovoljenja župnije oziroma nosilca avtorskih pravic je prepovedana kakršnakoli uporaba katerekoli vsebine, objavljene na spletnem mestu, za kakršen koli namen, razen za oseben ogled uporabnika. Prav tako je prepovedana uporaba vsebine na način, da se celotno spletno mesto vključi v drugo spletno mesto. Kršitev ima lahko za posledico kazensko in odškodninsko odgovornost.

1.2 PIŠKOTKI

Spletne strani delno uporabljajo tako imenovane piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš brskalnik shrani na vaš računalnik. Večina piškotkov, ki jih uporabljamo, so t.i. “sejni piškotki”. Na koncu vašega obiska bodo samodejno izbrisani. Drugi piškotki ostanejo shranjeni v vaši napravi, dokler jih ne izbrišete. Ti piškotki nam omogočajo, da ob vašem naslednjem obisku prepoznamo vaš brskalnik.

Brskalnik lahko nastavite tako, da ste obveščeni o shranjevanju piškotkov in dovolite piškotke le v posameznih primerih, za sprejemanje piškotkov v določenih primerih ali na splošno onemogočanje kot tudi samodejno brisanje piškotkov ob zapiranju brskalnika. Onemogočanje piškotkov lahko omeji funkcionalnost te spletne strani.

2. VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

2.1 UPRAVLJAVEC

Upravljavec podatkov je Župnija Idrija (v nadaljevanju upravljavec), Arkova 1, 5280 IDRIJA, tel.: 05/372 00 07.

2.2 OBDELOVANJE PODATKOV

Upravljavec jamči, da bo podatke obdeloval v skladu z veljavno slovensko in evropsko zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov ter svojo politiko zasebnosti. Vaše podatke bomo uporabljali izključno znotraj župnije za namene, za katere ste nam jih posredovali.

Vaše osebne podatke obdelujemo izključno znotraj EU. Za kar najboljše zavarovanje osebnih podatkov nam pri tehnični izvedbi lahko pomagajo drugi posamezniki ali organizacije (obdelovalci).

3. DOSTOP DO OSEBNIH PODATKOV

Do vaših osebnih podatkov bodo v razumnem obsegu in v skladu s trenutnimi potrebami imele v župniji dostop naslednje za to določene osebe: župnik, vikar ali drug duhovni pomočnik, zunanji sodelavci in nekateri ključni prostovoljci (npr. urejevalci in vzdrževalci spletne strani). Vaših osebnih podatkov ne bomo posredovali tretjim osebam oz. organizacijam.

4. SOGLASJE

Osebne podatke, ki nam jih posredujete ob prijavi, obdelujemo z vašim jasnim in nedvoumnim soglasjem, ki temelji na členu 6 (1), (a) Splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

5. NAMENI OBDELAVE OSEBNIH PODATKOV

Osebne podatke (ime in priimek, naslov elektronske pošte) župnija obdeluje zgolj za naslednje namene:

  1. za pošiljanje e-poštnih sporočil z namenom obveščanja o koristnih informacijah,
  2. za pregled in obdelavo ter avtomatizirano obdelavo poslanih e-poštnih sporočil, ki jih je posameznik odprl oziroma ni odprl, katere povezave je odprl oziroma kliknil (katere vsebine je bral oziroma si jih ogledoval), ter za posledično pošiljanje prilagojenih e-poštnih sporočil, v katerih lahko različni posamezniki prejmejo različno vsebino,
  3. za namene analize življenjske poti uporabnika spletne strani: od kod je uporabnik prispel na spletno mesto (vir prometa), za spremljanje zadrževanja na spletni strani, katere dele spletne strani je obiskoval, katere vsebine je prenesel oziroma si jih ogledal.

Vsa analiza in upravljanje s podatki se uporablja zgolj za interno evidenco župnije.

6. ROK HRAMBE PODATKOV

Rok hrambe podatkov je ves čas delovanja župnije in njegovih morebitnih pravnih naslednic oz. do preklica s strani posameznika, na katerega se podatki nanašajo.

7. PRAVICA DO VPOGLEDA, PREKLICA IN IZBRISA

7.1 VPOGLED, POPRAVEK, DOPOLNITEV OSEBNIH PODATKOV

Vedno lahko zahtevate vpogled v vaše osebne podatke in nas kontaktirate, če imate vprašanja v zvezi svojimi osebnimi podatki, da ugotovite, katere vaše podatke imamo in njihov izvor. Pod določenimi pogoji imate pravico prejeti izpis osebnih podatkov, ki ste nam jih posredovali. Če v osebnih podatkih najdete kakšno napako, ali če se vam zdijo nepopolni ali napačni, lahko zahtevate popravek ali dopolnitev.

7.2 PREKLIC SOGLASJA

Svoje soglasje lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo (odjava), ki se nahaja v nogi vsakega elektronskega sporočila, ki ga prejmete od Župnije Idrija (v primeru e-novic) oz. preko dopisa e na e-naslov: zupnija.idrija@gmail.com. Soglasje lahko prekličete tudi po pošti na naslov župnije, pri čemer mora biti jasno razvidna identiteta pošiljatelja.

V primeru preklica soglasja ne bomo več uporabljali vaših osebnih podatkov za obveščanje o naših vsebinah. Morebiten umik soglasja ne vpliva na zakonitost obdelave vaših osebnih podatkov v času, preden je bil umik podan.

7.3 PRAVICA DO IZBRISA

V skladu s 17. Členom Uredbe (EU) 2016/679 lahko z izrecno zahtevo predlagate tudi izbris (pravica do pozabe), popravek ali omejitev obdelave osebnih podatkov. To storite z dopisom na e-naslov: zupnija.idrija@gmail.com ali po pošti na naslov župnišča, pri čemer mora biti jasno razvidna identiteta pošiljatelja.

Upravljavec mora na vašo zahtevo, s katero uveljavljate pravice v zvezi z zgoraj navedenimi osebnimi podatki, odgovoriti brez nepotrebnega odlašanja in najpozneje v enem mesecu od prejema zahteve.

8. RAZLIČNI NIVOJI SODELOVANJA

Upravljavec omogoča posamezniku deljenje osebnih podatkov na treh nivojih glede na različne ravni želenega sodelovanja, ki se odražajo v različnih prijavnicah in kotaktnih obrazcih.

8.1 PREJEMANJE E-NOVIC ŽUPNIJE IDRIJA, GORE, VOJSKO

Upravljavec posameznika po e-pošti obvešča o aktualnih dogodkih. Za to upravlja s sledečimi podatki: ime in priimek, e-naslov.

8.2 KOMUNIACIJA PREKO KONTAKTNIH OBRAZCEV NA SPLETNI STRANI

Za to upravlja s sledečimi podatki: ime in priimek, e-naslov.

9. SPREMEMBE POLITIKE ZASEBNOSTI

Politiko zasebnosti redno posodabljamo. Spremembe so veljavne s trenutkom objave na naši spletni strani.  Zadnja posodobitev je bila izvedena v Juniju 2021.

pogoje zapisala: župnija Idrija

SPLOŠNI POGOJI UPORABE SPLETNEGA PORTALA RKC.SI CMS IN OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Definicije pojmov
Skrbnica in upraviteljica spletnega mesta (poddomena na rkc.si strežniku) na enotnem portalu rkc.si cms je posamezna pravna ali fizična oseba, ki je navedena v kolofonu. Spletno mesto predstavljajo vse strani in podstrani v okviru spletne poddomene na rkc.si.
Upraviteljica spletne domene rkc.si je Slovenska škofovska konferenca (SŠK), Ciril-Metodov trg 4, p. p. 1990, 1001 Ljubljana.
Uporabnik spletnega mesta je posameznik, ki obišče spletno stran na spletnem mestu.

Sprejem splošnih pogojev
Uporabnik je zavezan k upoštevanju splošnih pogojev. Uporabnik z uporabo te spletne strani sprejema splošne pogoje in izjavlja, da je z njimi seznanjen ter da se z njimi strinja.

PIŠKOTKI

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije eposlovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Katere podatke vsebuje to spletno mesto?
Google Analytics
Google Analytics je Googlovo brezplačno orodje za spletne analitične podatke, ki ga lahko lastniki spletnih mest uporabijo predvsem za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljajo njihova spletna mesta. Nastavi tudi piškotke v domeni spletnega mesta, ki ga obiščete. Uporablja več piškotkov z imeni, kot sta »__utma« in »__utmz«, za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o gibanjih na spletnih mestih brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev. Več informacij o piškotkih storitve Google Analytics in zasebnosti.

Kako lahko zavrnem in zbrišem piškotke?
Piškotkov ne uporabljamo za zbiranje osebnih podatkov o uporabnikih. Kakorkoli, če želite, lahko piškotke zavrnete ali blokirate, tako da spremenite nastavitve brskalnika – za več informacij glejte funkcijo “Pomoč” v vašem brskalniku. Prosimo upoštevajte, da večina brskalnikov samodejno sprejema piškotke. Če ne želite uporabljati piškotkov, jih boste morda zato morali aktivno zbrisati ali blokirati. Za informacije o uporabi piškotkov v brskalnikih mobilnih telefonov in podrobnosti o tem, kako zavrniti ali zbrisati takšne piškotke, se prosimo obrnite na priročnik za uporabo vašega mobilnega telefona. Vedite, da boste z zavrnitvijo uporabe piškotkov še vedno lahko obiskovali naše spletne strani, le nekatere funkcije morda ne bodo delovale pravilno.

Avtorske in sorodne pravice

Vsebina, objavljena na teh spletnih straneh, je v celoti in časovno neomejeno last pravne ali fizične osebe, ki je skrbnica poddomene in je avtorsko zaščitena z veljavnimi zakoni. V vsebino se poleg besedila štejejo tudi slikovno, avdio in video gradivo ter celotna grafična podoba spletnega mesta z vsemi grafičnimi elementi.
Uporaba besedil, fotografij ali avdio-video materialov je dovoljena le pod naslednjimi pogoji:

  • iz besedila, fotografije ali avdio-video materiala mora biti razvidno avtorstvo ter spletno mesto objave izvirnika;
  • v tiskani izdaji besedila mora biti navedeno avtorstvo ter domena mesta objave;

V kolikor uporabnik skrbnici posreduje kakršne koli materiale, na skrbnico v celoti, časovno in krajevno neomejeno prenaša materialne avtorske in sorodne pravice in dovoljuje uporabo ter objavo posredovanih materialov.

Omejitev odgovornosti
Skrbnica ne odgovarja za točnost, pravilnost, ažurnost podatkov in informacij, ki so objavljene na spletnem mestu in so jih posredovale tretje osebe ali ustanove.
Skrbnica ni odgovorna za kakršno koli škodo na strojni opremi uporabnikov, ki bi izvirala iz morebitnih tehničnih težav, prekinitve delovanja storitve ali drugih motenj (npr. računalniški virus, izpad električne energije, mehanične okvare, odločitev državnih organov, ipd.).
Spletno mesto vsebuje tudi povezave na spletna mesta tretjih oseb. Skrbnica ne prevzema odgovornosti za spoštovanje zasebnosti in vsebino na navedenih spletnih mestih oziroma straneh, prav tako ne odgovarja za vsebino spletnih strani, kamor vodijo povezave, prisotne na portalu.

Uporaba osebnih podatkov ter varovanje zasebnosti
Skrbnica in upraviteljica sta zavezani k varovanju osebnih podatkov in zasebnosti uporabnikov. Jamčita, da bodo na internetu zbrani podatki namenjeni izključno uporabi za anonimno statistično analizo obiska strani.
Skrbnica in upraviteljica bosta s pridobljenimi podatki o uporabnikih ravnali v skladu z veljavno zakonodajo in navedenimi splošnimi pogoji.

Kršitve
V primeru kakršnih koli kršitev obstoječe zakonodaje ali splošnih pogojev, sme skrbnica (ali upraviteljica) posredovane osebne podatke, vključno z IP naslovom, uporabiti z namenom preprečevanja prihodnjih kršitev in sanacije posledic kršitve.
Prepovedan je vsak poskus ali izvršitev nepooblaščenega spreminjanja, izbrisa, poškodovanja, povzročitve začasne ali trajne neuporabnosti podatkov na spletnem mestu. Prav tako je prepovedan vsak poskus ali izvršitev aktivnosti, da se mimo spletnega mesta nepooblaščeno dostopi do kakršnih koli drugih vsebin v okviru informacijskega sistema skrbnice ali upraviteljice.

Slovenska škofovska konferenca
upraviteljica domene rkc.si

*Več o RKC CMS portalu si lahko preberete na povezavi: http://demo.rkc.si/