O katehezi

Kateheza je oznanjevanje evangelija, ki ga je Jezus naročil svojim učencem, preden je odšel v nebo:

Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.

Mt 28,19-20

Glavna kateheza se seveda odvija v družini, kateheti pa želimo biti staršem v pomoč, da bi svoje otroke zmogli vzgajati v veri in jim pokazati na njen velik pomen za dobro usmeritev našega življenja.

Kateheza se v naši župniji odvija predvidoma enkrat tedensko v župnišču v Idriji in zasleduje naslednje cilje:

  • V predšolskem obdobju (Svetopisemske urice, 4-6 let) želimo otrokom predstaviti pomembne krščanske zgodbe.
  • V prvi triadi (6-9 let starosti) se otroci srečajo z osnovami krščanske vere in s krščanskimi običaji. V tretjem letu se pripravijo na prejem zakramenta svete spovedi in svetega obhajila.
  • V drugi triadi (9-12 let starosti) otroci spoznavajo Sveto pismo in krščanski nauk (zapovedi, zakramenti …).
  • V tretji triadi (12-15 let starosti) se mladi soočijo s tem, kako vero spraviti v svoje življenje. V sedmem letu spoznajo osnove krščanske antropologije in svetovna verstva, v osmem etična in moralna vprašanja, v devetem pa osnove teologije telesa in odnosov. V osmem letu poteka tudi priprava na prejem zakramenta svete birme.

Kateheza v letu 2020/21

Termin Katehet
Svetopisemske  urice (4-6 let)Sreda ob 16.30  (začetek 30.9.)Anka Sedej
1. razred Sreda ob 14.15 Nataša Kunc
2. razred Ponedeljek ob 13.15 Darja Ogrič
Sreda ob 13.15
3. razred Torek ob 13.15 župnik Marko
4. razred Ponedeljek ob 13.15 vikar Alan
5. razred Četrtek ob 13.15 Tatjana Rupnik
Četrtek ob 14.15
6. razred Torek ob 14.15 Bruno Rupnik
Torek ob 15.15
7. razred Četrtek ob 14.15 Bruno Rupnik
Četrtek ob 15.15
8. razred Torek ob 14.30 župnik Marko
Ponedeljek ob 13.15
9. razred Ponedeljek ob 14.15 župnik Marko

Razmišljanja naših katehetov in katehetinj

Kateheza je verouk in izvira iz grškega glagola poučevati. Je priprava na prvo sveto obhajilo in birmo. Namen verouka je otrokom in odraslim pomagati prepoznavati vrednote življenja in odkrivati lepote odnosov z bližnjim in z Bogom. Otrokom želimo približati veselo oznanilo, veselje nad življenjem, védenje, da je krščanstvo nekaj lepega, ne pa breme. 

Prepričana sem, da ne samo jaz, ampak vsi z veseljem opravljamo svoje poslanstvo in se nemalokrat tudi sami kaj naučimo od otrok. Čeprav pride dan, ko so otroci zelo razigrani in ne moreš veliko narediti, smo vsi že doživeli, da je prav nemirni otrok z vso resnostjo odgovoril na zastavljeno vprašanje in nas spravil v smeh.

Zadnji dve leti smo verouk skoraj v celoti izvajali na daljavo. Tak način ni prav uspešen, saj se ne moremo pogovarjati. Predvsem pa nam je manjkal osebni kontakt.

– Tatjana Rupnik  


Odraščala sem v romarskem svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku. Rakovnik je kraj Don Boskovih salezijancev. Vedno in še sedaj se rada priporočam Mariji Pomočnici. Sv. Janez Bosko je zavetnik mladine, ustanovitelj oratorija in to je name pustilo zelo močan pečat v dobi odraščanja glede vere in zaupanja v Boga, da je Bog vedno na prvem mestu.

Zelo rada sem sodelovala v naši župniji, prepevala v pevskem zboru…Ko sem se poročila sem prišla v župnijo Idrija. Kmalu sem se pridružila Mešanemu cerkvenemu pevskemu zboru sv. Jožefa delavca, zakonski skupini, bralcem Božje besede. Sem pa pomagala tudi katehistinji pri verouku prvega razreda.

Ker imam zelo rada otroke, sem kmalu začutila, da bi mogoče lahko tudi sama učila verouk. In tako se je zgodilo, da sem prevzela učenje 1. razreda verouka. Žal je bilo v letošnjem letu zaradi epidemije onemogočeno učenje verouka v živo, vendar sem se odločila in posnela vsako katehezo na Youtube kanal za starše otrok. Tako so me videli v živo, z menoj prepevali, molili….

Pri verouku mi je najbolj pomembno, da pojemo, molimo, ustvarjamo, se veliko pogovarjamo, gremo v cerkev, imamo svoj molitveni kotiček predvsem pa kar je najpomembnejše, da sta Jezus in Marija naša največja priprošnjika v življenju.

– Nataša Kunc