ali kako nas nas Bog obdaruje s številnimi duhovnimi darovi.

Daj Bogu priložnost, da te obdari z raznovrstnimi duhovnimi darovi!

Pridi, da okrepi svoje delovanje v tebi, da vate vsadi duhovne darove in v tebi prebiva bogato, razkošno in rodovitno. Da postaneš še tesnejši sodelavec Svetega Duha. Ne zakoplji prejetih darov, ki so ti podarjeni! Kliči Svetega Duha v svoje življenje, odpiraj se mu, poslušaj ga, pusti se mu, da te poučuje in vodi in da v tebi izmojstri podarjene talente in darove!


Sveta birma je zakrament, ki dopolni krst in v katerem smo obdarovani z darom Svetega Duha. S krstom in evharistijo spada med tri zakramente uvajanja.

Vsak kristjan, ki je prejel zakrament svetega krsta in je brez težkega (smrtnega) greha, more prejeti sveto birmo. Biti mora primerno poučen, pravilno notranje pripravljen in zmožen obnoviti krstne obljube.

Obred Svete birme

Zakrament podeli škof med sveto mašo. Obred se začne z obnovitvijo krstnih obljub. Nato birmovalec položi roko na birmančevo glavo in ga na čelu pokriža in mazili s sveto krizmo (Sveta krizma je olje iz mešanice olivnega olja in balzamove smole).  Maziljenje vtisne duhovni pečat. Pri maziljenju s krizmo prihaja v nas božja milost.) Pri tem ga pokliče po imenu in nadaljuje: “Sprejmi potrditev, dar Svetega Duha.” Birmanec odgovori: “Amen.” Na pozdrav: “Mir s teboj,” birmanec odgovori: “In s tvojim duhom.” Boter medtem položi desnico na birmančevo ramo. S to gesto izraža, da ga spremlja in podpira v tem pomembnem trenutku.

V naši župniji se na birmo pripravljamo z župnijsko katehezo, posebej intenzivno v osmem letu. Praznik svete birme obhajamo vsako leto jeseni, konec septembra ali začetek oktobra. K njej pristopijo mladi, ki so na birmo po oceni župnika dovolj pripravljeni.

Izbira botra

Boter z besedo, zgledom in molitvijo podpira birmanca. Po Zakoniku cerkvenega prava je boter lahko, kdor je dopolnil 16 let, je katoličan ter je že bil pri birmi ter živi veri primerno (hodi k sveti maši, ne živi v izvenzakonski skupnosti…).