Začetki idrijskih oratorijev in vabilo novim animatorjem

Čeprav so se zametki oratorija nakazovali že med dekanijskim misijonom leta 2006, dolga leta do njega ni prišlo. Šele ob novem misijonu, marca 2019, se je v župniji oblikovala skupina animatorjev, ki se je z veseljem in zagnanostjo lotila tega lepega in pomembnega projekta za otroke.

Odločili smo se, da ga vsako leto pripravimo prvi polni teden v juliju. Če te mika želja po tem, da bi otrokom pokazal/a lepoto vere in druženja, lepo vabljen/a med animatorje! Svoje poslanstvo lahko pričneš takoj po končanem 9. razredu.

 

Pretekli oratoriji

Bilo je mirno poletno jutro, ko so se izpred župnijske cerkve zaslišali prvi vriski, nasmehi in glasni bansi. Začel se je letošnji oratorij z geslom Originalen sem.

Pred cerkvijo smo se zbrali in se naučili letošnjo himno, nato pa smo se kot vsak naslednji dan odpravili vanjo in si ogledali zanimivo dramsko igro, ki nam je predstavila nekaj dogodkov iz življenja glavneka junaka Carla Acutisa. Za tem smo se po skupinah odpravili v park, kjer je najprej sledila kateheza, nato pa so se udeleženci razdelili na različne delavnice. Po zanimivih delavnicah je sledilo okusno kosilo, nato pa še razburljive velike igre, kjer so otroci skozi različne športne izzive tekmovali in gojili športni duh. Za tem je sledil še spust zastave in zaključek oratorijskega dne.

Kljub vročim poletni dnem smo tako animatorji kot tudi vsi otroci preživeli čudovit teden, ki ga je zaznamoval predvsem otroški smeh. Ob zaključku “originalnega” oratorija že nestrpno pričakujemo naslednjega, in upamo, da bomo kot letos tudi v prihodnje večkrat zaslišali otroški smeh in radost v okolici župnijske cerkve.

Manjkalo ni niti hrane, za kar se zahvaljujemo vsem domačim pekaricam in ostalim, ki ste poskrbeli, da tebuščki naših udeležencev in animatorjev niso bili prazni. Res veliko zahvalo izrekamo tudi delavcem zdravstvenga doma Idrija, zaradi katerih smo lahko poskrbeli za optimalno zdravje vseh udeležnecev oratorija. Hvala vsem staršem, ki ste nam svoje otroke zaupali v varstvo, prav tako vsem ostalim posameznikom, ki ste pomagali, da smo oratorij lahko izvedli v takšni obliki kot smo ga.

Naj trud in ljubezen nas vseh obrodi veliko sadov!

Animatorji

 

“Svetost ni v dodajanju, temveč odvzemanju: manj prostora zame in več za Boga.” (bl. Carlo Acutis)

Oratorij 2020, 6.-10.7.2020

Letos je v naši župniji uspešno potekal drugi oratorij, na katerem se je kljub vsem ukrepom in strahom pred aktualno epidemijo zbralo lepo število otrok. Skozi teden smo sledili svetopisemski zgodbi o sveti Esteri in tako skozi dni spoznavali, kaj pomenijo lepota, odgovornost, post, zaupanje in hvaležnost.

Vsak oratorijski dan je bil poln dogodivščin in novih spoznanj. Ko smo se zjutraj zbrali, smo skupaj ob petju oratorijske himne dvignili zastavo ter odšli v cerkev, kjer je sledila molitev ter dramski prikaz zgodbe za tisti dan. Po zanimivi zgodbi je sledila še kratka, a jedrnata kateheza, nato pa smo v skupinah odšli na malico ter se nato lotili dela. Starejše štiri skupine so odšle v Mejco na veliko igro, mlajše skupine pa so ostale pred župniščem na delavnicah. Okrog poldneva je sledilo vedno okusno kosilo, nato pa so mlajše skupine odšle še na veliko igro, starejši pa so ostali na delavnicah. Ko smo z delavnicami in veliko igro končali, smo se spet zbrali na popoldanski malici, ki ji je sledila kratka molitev v cerkvi ter spust zastave, nato pa smo se razšli polni pričakovanj za naslednji dan. 

Oratorij nam je torej kar švignil skozi prste, saj smo ob zabavnih dogodivščinah hitro pozabili, da nas je pred vrati čakal že zadnji dan, kjer smo se v zaključni sveti maši skupaj zahvalili za lepo preživet teden, nato pa smo se razšli polni spominov na vse skupne dogodke ki smo jih doživeli. Za res lepo preživet teden bi se rad najprej zahvalil vsem animatorjem, ki so si vzeli čas skozi cel teden za oratorij in kljub zaostritvam ukrepov niso obupali ter župniku Marku, ki nam ga je dovolil izpeljati ter poskrbel za našo duhovno pripravljenost.

Za okusne malice se zahvaljujemo vsem, ki ste jih velikodušno pripravili ter tako poskrbeli za to, da otroci niso bili nikdar lačni. Nazadnje, a najlepše pa se zahvaljujemo vsem vam, ki ste molili za to, da smo oratorij izpeljali uspešno, v lepem vremenu ter zdravi.

Animator Jure

Prvi oratorij v Idriji, 1.-5.7.2019

Oratorij v Idriji. HUH. Navdušenje, zagnanost in pogum so polnili veroučno učilnico vsak petek ob osmih zvečer skoraj tri mesece in ideje so kar same skakale na plano. Čeprav je ta začetek oratorija ponavadi skrit očem javnosti in se dogaja v mislih tistih ljudi, ki oratorij organizirajo, torej animatorjev, ne moremo mimo pohvale naše odlične skupine. Srčnost, razigranost in prizadevnost, ki jih podpirajo vera, upanje in ljubezen so se preko druženja z otroki kazale iz dneva v dan.

Od sonca in veselja obarvani obrazi so napolnili župnišče in dvorišče, sproti pa so se pletle prijateljske vezi. V otroških očeh so svetile iskrice navdušenja in dobili smo potrdilo, da brez oratorija v Idriji odslej več ne bo šlo.

Animatorji bi se najprej zahvalili župniku Marku Rijavcu za dano pobudo, vso pomoč pri organizaciji in vodenju celotnega oratorija. Takoj naprej gredo pohvale vsem ženam, ki so vsak dan znova prinašale dobrote za malico (“hrana je bla ris super, najmlajši so usak dan govoril deje FUL FINU”).

Hvala vsakemu staršu posebej za zaupanje animatorjem in v celoten oratorijski program, seveda pa tudi vsakemu od vas, ki ste naš oratorij podprli in na kakršen koli drug način pripomogli da so stvari potekale kot je treba. 

Utrinki oratorijev

Več utrinkov najdete na našem FB profilu.