12/09/2021

Birmancem in drugim mladim

Birmancem in drugim mladim

Dragi moji mladi prijatelji!

Ne vem, kako se v tem svetu počutite vi, morda vam je nekoliko bolj domač kakor meni, ki sem se rodil v nekoliko drugačnem, zdelo se mi je, da v nekoliko toplejšem času, mogoče je bil varnejši, ker ni bil toliko na prepihu, kakor je ta, v katerem živimo sedaj. Mogoče pa je bil samo manjši, tak, kakršen sem bil pač takrat, svetlih kodrastih las in s sladoledom okoli ust. In mogoče zato še veliko bolj čutim, kako se je danes v poplavi vseh informacij, nasprotujočih si mnenj in zmešanih pojmov, kaj je dobro in kaj ni, kaj je prav in kaj narobe, težko odločiti. Za karkoli.

Morda se zato mnogo mladih noče odločiti. In tako pustijo, da se namesto njih odločajo njihovi starši, profesorji, kdaj tudi mediji in družabna omrežja, šefi, politiki in drugi vplivneži. Tudi odrasli vam nismo ravno dober zgled in rezultat te naše neodločnosti žal gledate danes, ko drug o drugem bolj verjamemo to, kar so nam povedali drugi, kakor to, kar res smo.

Danes prejemate darove Svetega Duha, ker ste se odločili – in sicer odločili, da vam evangelij in pot za Kristusom pomenita tisto, kar je v življenju dobro in prav narediti. S tem dobivate pomembnega prijatelja za to pot, pot življenja, ki je eno samo odločanje, kam želite zaviti, kaj izbrati, kaj živeti in čemu se odpovedati. Prijatelja, ki je vedno poleg in na katerega se lahko vedno obrnete. Ki se bo z vami pogovarjal in vam svetoval, kaj je bolje in kaj slabše. Prisluhnite mu. On bo v vas prebudil, kar je v vas najbolje. On vam bo res pomagal spoznati, kdo ste in zakaj ste na svetu.

Želim vam, da ob njem začutite, kako zelo vsi potrebujemo vaše odločnosti, mladosti in veselja, vašega življenja in vaše novosti. Ne pustite se, da vas postaramo – prenovite nas s svojo mladostjo. Biti mlad pa pomeni biti točno tak, kot si. Ostanite mladi!

Vaš župnik Marko