Pomagajmo Ukrajini

Pomagajmo Ukrajini

Vsi že več kot teden dni zgroženi opazujemo vojno v Ukrajini. Čeprav gre pri prizadevanjih za končanje teh nesmiselnih spopadov, kjer se uničuje tako veliko nedolžnih življenj, predvsem za poteze politike, pa tudi mi storimo, kar pač lahko. Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore je poudaril, da »so v tem trenutku negotovosti in preizkušnje vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce«.

Kdor more, povabljen tudi k darovanju sredstev za vse, ki so zaradi vojne v Ukrajini najbolj nastradali. Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870 , Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah. Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Karitas s 1.3. začenja tudi akcijo zbiranja materialne pomoči, prosijo nas predvsem za naslednje stvari:

  • suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.),
  • higienski  pripomočki (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, pasta in ščetke, ženski vložki),
  • higienski robčki in plenice,
  • voda v plastenkah,
  • oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice,
  • spalne vreče.

Tudi v več trgovskih centrih po vsej Sloveniji se bo v označenih košarah zbirala hrana in higienskih pripomočki. Zbrani artikli bodo namenjeni za pomoč v Ukrajini, v večjih zbirnih centrih Karitas v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti.

Prihajajočim beguncem želi pomagati tudi Škofijska Karitas Koper, zato se na nas obračajo s prošnjo za podatke o možnih nastanitvah po gospodinjstvih v župnijah. Za nastanitev se pričakuje, da ima kuhinjo, spalnico in sanitarije. Stroške bivanja in nastanitve nosi župnija, vlada zagotavlja beguncem zdravstveno varstvo in denarno pomoč, trajanja nastanitve pa seveda ni mogoče predvideti. Če ima kdo možnost ponuditi svoj prostor za 3-4 osebe (mama in otroci), naj to sporoči župniku do 15.3.

Iskrena hvala vsakemu za vsak dar in izraženo solidarnost.