28/05/2022

Duh resnice

Duh resnice

Ime mu je »Duh resnice« (Jn 15,26), Svetemu Duhu namreč, »neznanemu Bogu«, ki hodi skozi naše življenje, kot je nekoč Jezus, ki ozdravlja, kot je nekoč Jezus, ki govori iste stvari, kot jih je Jezus. Tako so Jezusovi učenci danes tisti, ki sledijo Njemu, ki sledijo Resnici. Grška beseda zanjo, aletheia, dobesedno pomeni »nekaj, kar ni (več) skrito«, nekaj, kar je kdo osvetlil in razkril. To dela Sveti Duh, On je Nekdo, ki pokaže na stvari, kakršne so, brez posebnega komentarja. Ki ravno zato izziva, provocira, vznemirja, saj radi živimo mirno življenje pretvarjanja, da smo nekaj, kar si želimo ali kar si od nas želijo drugi. On pa nas zbuja, ko nam stavi pred oči resnico, ogledalo, saj je človek vedno nepopolno, nedokončano bitje in je soočanje z lastno resnico edino, kar mu daje rasti.

Njemu je torej Jezus prepustil svoje mesto, zato je tudi odšel, da bi odslej njegovi učenci postali tisti, ki jih vodi Duh in ne človek, Duh, ne črka, Duh, ne meso. Da ne bi bili sužnji, niti ne slepi izvrševalci ukazov svojega voditelja, ampak ljudje svobode, ki to tudi so, kadar in dokler v svojem življenju iščejo. Kajti resnica je nekaj nikoli dokončno ulovljivega in razumljenega, in je taka ravno zato, da bi jo iskali. So ljudje, ki se ravno zato bojijo resnice, v svojih kalupih ostajajo, zavezani na varnost, gotovost in pravila. Bi pač radi popolnosti, toda kaj, ko svobode ni brez napak. Zato biti »iz resnice« seveda ne pomeni biti popoln, pomeni pa biti do sebe pošten, morda le to. Biti brutalno iskren, pustiti si zardelost pred samim seboj, dovoliti si neprijetna, neznosna, škandalozna vprašanja o sebi, pustiti si, da dvomiš.

Slišim jo, kakor veter premika moje veje, kakor studenec spodmika kamenje mojih načrtov in predstav. Zato prav tam, kjer je resnica, in samo tam, rase življenje. »Tam, kjer imamo prav, / ne bo nikoli zraslo / cvetje spomladi. // Tam, kjer imamo prav, / je zemlja trda in poteptana / kot dvorišče. // Ampak dvomi in ljubezni / rahljajo svet / kakor krt, kakor plug. / In na kraju, kjer je nekoč stala / zrušena hiša, / se bo slišal šepet.« (J. Amihaj)

Pridi, Duh resnice, in nam daj z njo tudi poguma za življenje!

Vaš župnik Marko