02/04/2022

Kaj pomeni »vstati od mrtvih«?

Kaj pomeni »vstati od mrtvih«?

Na mračne dnevne novice se mi uleže ptičje petje, popki iz sivih vej, barve v travi. V naravi je vse tako preprosto, mnogo bolj kot v našem svetu, tam ni drugega kot življenje in rast, ko je čas, za vsako ceno. Drugače sem si predstavljal prihodnost, ko bomo odlagali maske v smeti. Pa je spet slana na nežnih cvetovih, spet so pomrznile marelice, spet ne bo, kot sem si želel, spet, kot že velikokrat, bo življenje krenilo v drugo smer. Življenje vedno znova naplavlja na breg neke Putine in njemu podobne zmrzali, odrežite zmaju glavo in bodo iz nje zrasle tri nove, drevje pa ne zna drugega kot rasti, rasti, poganjati zelenje iz trdih vej.

Ta pomlad, ki vedno pride, mi je vedno tako zelo pretresljiva, razgalja me v dno duše, ko vidim, kako prebuja napor v navidez mrtvem, kako z nekim neznanim nemirom sili na plano, kar je nekoč čakalo v varnosti, kako je življenje ustvarjalno, da zmore celo z bombami naslikati najlepšo podobo človeka kar je sploh imamo. Da, stotnije vojakov morijo, a tisoči so se zaradi njihovega zla prebudili iz neke osamljene samozadostnosti zadnjih let, ko so tujci brez strehe potrkali na vrata, Simoni, Veronike stojijo ob poti in dokazujejo, da se morda prav zaradi zime poraja pomlad. In se zaradi tega tudi v meni nekaj prebudi.

Življenje vedno najde pot. In pride skozi tiste, ki si želijo živeti, ljubiti, sanjati, hrepeneti, ki so vedno verjeli v speča semena v zemlji, ki vedo, da rezati, sežigati, ubijati ni rešitev, da je pomlad, življenje rasti, samo rasti, mimo slane in mimo strahu, rasti, ne glede na to, ali je to tvoja zadnja pomlad. Kajti premagati smrt v svetu pomeni najprej premagati jo v samem sebi, reči zlu, zapeljivi sebičnosti in njenim poceni rešitvam v sebi: »Ne!« Menda to pomeni »vstati od mrtvih« – biti drugačen od svojega starega sebe, narediti nekaj težkega, nekaj, kar bi moral narediti že davno, pa si to zaradi kdove česa doslej prelagal nekam v nedogled. Slišati glas nekoga, ki te kliče in narediti korak. In odkriti, da je to korak iz groba v pomladno jutro.

»Kristus je vstal. Vstanimo tudi mi.«

Vaš župnik Marko